Raluca og Geir: BILTUR I TRANSILVANIA

image Vi hadde sommeren 2012 en herlig helgetur fra Iasi til Transilvania. Det ble mange timer i bilen, men det var jo mest pga den lange transportetappen fra og til Iasi.

Dette er våre erfaringer i dette området:

image Praid saltgruve:

det var en fantastisk opplevelse å befinne seg 120 meter under jorden og så befriende å gå fra ca 40 til ca 15 grader. Turen gikk delvis med buss, men også ca 300 trappetrinn måtte tilbakelegges for egen maskin før vi var nede. Vi var ikke forberedt på hva vi skulle finne der:

stort lekeland for barn, serveringssteder, et kapell, et lite museum, sitteområder med strømtilgang, internett og fjernsyn, og sikkert mye mer, men vi måtte etter en times tid vende nesen vekk fra den salte luften og opp til hetebølgen som ventet oss (den saltholdige luften skal visst være godt for barn med astma).

Mer om saltgruvene her:

http://www.romanianmonasteries.org/romania/praid-salt-mine

http://www.360cities.net/image/inside-praid-salt-mine-romania#165.46,4.33,96.7

image Målet for dagen var å nå

Sighisoara, hvor vi hadde reservert rom på det 5-stjernes spa-hotellet Binderbubi. Vi fikk ypperlig service, god og variert meny og en frokost som kunne by på det meste.

Vi havnet litt tilfeldig på President Suiten, men til en pris på ca kr 1000,- pr natt for 4 voksne ble dette uansett billigere enn om vi skulle hatt 2 dobbeltrom (som da ikke var ledig når vi ringte for å bestille, og vi ble derfor anbefalt suiten).

Prisene i restauranten var som alltid hyggelige for en norsk lommebok, og vi lot oss imponere over det vi ble servert. Et garantert førstevalg på vårt neste besøk til denne interessante byen.

http://binderbubisighisoara.ro/en/

På grunn av et stramt program for resten av dagen tilbrakte vi ikke mer enn ca 4 timer i Sighisoara. Men det vi så på den korte tiden i middelalderbyen satt oss tilbake til en svunnet tid, og vi prøvde å se for oss hvordan det kunne ha vært å leve her i den perioden.

http://romaniareiser.bravehost.com/sighisoara.htm

image 

Transfăgărășan

Neste delmål var nå å krysse Făgărăș på en vei som bringer deg ca 2000 meter over havet, og gir deg en følelse av å ha kommet til (for min del) hjemmelige trakter med klare assosiasjoner til vår egen Trollstigen. En stadig med behagelig temperatur møtte oss på vår vei mot toppen.

Denne veistrekningen fikk i 2009 besøk av teamet fra Top Gear, og begeistret over veiens utforming erklærte programlederen Jeremy Clarkson i kjent stil; ”Dette er den beste veien… i hele verden…”.

Og veien var imponerende den, men når du må dele veien med 1000-vis av turister og du kjører i en Dacia Duster (som for øvrig viste seg å være en meget god bil), hadde vi ikke helt det samme utgangspunkt for denne opplevelsen.

Og for en nordmann er ikke veien så dramatisk å kjøre på som enkelte der vil ha det til.

image 

Videre gikk turen til

Sinaia, hvor en ny natt på et 5-stjernes hotell ventet oss.

Ioana Hotels ligger en liten avstand fra sentrum av Sinaia, og fremstår som et relativt nytt hotell. Vi ble møtt av en ivrig dørvakt/pikkolo i et innbydende resepsjonsområde. Jeg finner ikke en engelsk versjon av nettsiden deres, men alle vi snakket med behersket dette språket ypperlig.

Hotell kunne skilte med en høy grad av service, og flotte og store desigerrom med herlige senger. Restauranten er litt spesiell siden den er som et telt, bygd inn i skogen., men maten og servicen var utmerket.

Hotellet ligger bare noen minutters gange fra en gondolbane som kan frakte deg til toppen av fjellet, og mye tydet på at dette også er et populært sted for skiturister.

http://www.ioana-hotels.ro/

Vi besøkte byens største turistattraksjon, slottet Peles, Kong Carol den første sitt sommerpalass.

Jeg anbefaler en guidet tur (fra ca 45 minutter til et par timer). Da får du virkelig sett alle de skattene som dette slottet har å by på. Et syn for de som er interessert i sånt. Noe ventetid må påregnes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pele%C8%99_Castle

http://romaniareiser.bravehost.com/sinaia.htm

 

image

Vi tok oss tid til å svinge innom Bran også for å få med oss slottet som myten skal ha det til var utgangspunktet for Bram Stokeres Dracula. Men det er ikke noe bevis for at Stoker noen gang var i dette slottet.

Området skummer fløten så best de kan, og Dracula-effekter finnes i stort antall på markedsplassen som ligger like ved inngangen til slottet.

Om du ser bort i fra Dracula er slottet en interessant bygning i seg selv.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bran_Castle

 

Det er flere andre interessante severdigheter i området, så bruk litt tid på research. Beregn lenger tid på veien enn det du forventer, for snitthastigheten blir ikke alltid så høy og i perioder virker det som at veiene går mer sideveis enn fremover.

Turen tilbake til Iasi var bare en ny transportetappe, og ikke så mye å skrive om.

Det hadde vært fint om andre kunne dele sine opplevelsesturer med oss, for dette ga mersmak:)

Drum bun!

Hilsen Raluca og Geir

Send direktemelding til Romaniareiser.com

PÅ PLAKATEN

This is our main page