RED|: EN SOMMER ER OVER

TRAVELKalendermessig er sommeren over første september. Værmessig vil den fortsette her ved den rumenske Svarthavskysten i alle fall tre uker til. I dag starter billigpakkene som gjør at rumenere med et strammere familiebudsjett også kan få sin badeferie før høsten kommer for alvor.

Sommeren 2014 ble preget av en junimåned med regn og oversvømmelser. Deretter tropevarme i hele juli og august. Siden de fleste rumenere ikke planlegger ferien sin lang tid i forveien, ble feriesesongen på mange måter flyttet til de to siste sommermånedene .August ble måneden som har reddet hotellbedriftene fra falitt denne sommeren. Rekorden en helg var 260000 hotellsenger solgt. Mer klarer ikke den rumenske kysten. Turistnæringen sier at antallet utlendinger på kysten også har økt for første gang på flere år, selv om de fleste utenlandske turister til Romania pr dato ender opp i hovedstaden Bucuresti, i Transylvania og Deltaet.

Mamaia er fortsatt badebydestinasjon nummer en i Romania, men kritikerne blir flere. Prisnivået er overdrevent sammenlignet med resten av Romania, deler av badebyen ligner fortsatt en byggeplass - og karnevalslørdagene til Mazare med ordføreren og hans venner i kostymer og velformede damer uten kosytmer har mistet susen - og ligner flaue parodier på et eller annet.Og da helst annet. Det mest positive i Mamaia denne sommeren har vært installeringen av gangbroer over Mamaia Bulevard flere steder. Selv om heisanretningene for funksjonshemmede og barnevogner ikke fungerte eller var utelatt noen steder. 100% gjennomtenkt kan man jo ikke være. Badeparken AQUA MAGIC  kan vise til suksess nok en gang. Og de utvider stadig, også på underholdningsfronten. Badelandet holder internasjonal standard uten tvil.

En ny trend omtalt i media denne sommeren var den plutselige interesser for de sørlige badebyene Neptun,Venus, Jupiter, Saturn og Mangalia. De tre R-ene fikk betydning: Rimeligere, ryddigere og romsligere. Badebyer som Saturn som virket død i juni, var en helt annen og oppusset i august. Her har forandringene til det bedre skjedd fort. Så det ER mulig. Og byen Mangalia er like hvit og vakker som den alltid har vært, selv om de krangler om hvem som skal lede hva og hvordan i kommunen. NEPTUN er også igjen på turistkartet som en veldrevet badeby. Naboen OLIMP derimot virker nesten forlatt.

COSTINESTI er rotete og ungdommelig som tidligere, mens VAMA VECHE holder stand som den alternative badebyen for bohemer, rockere og strandloffere -  selv om prisene ikke er så lave som tidligere. I mai var prisene de samme som i Mamaia til sjokk for de som besøker VAMA i sovepose og ikke så mye mer. VAMA har også i sommer blitt et senter for dykkekurs og dykkerkonkurranser. VAMA er i forandring. Noen mener gamle Vama går tapt, andre mener VAMA må forandre seg for å henge med på turistkartet. Populært er stedet i alle fall fortsatt.

EFORIE NORD har blitt en forsøplet kitsch - landsby som i august ble loppet for siste bit av sjarm. Belonastranda er en overfylt søppelplass med shaorma og smultringkneiper og et nytt trangt mini-badeland som drives elendig bare noen uker etter oppstart. Nudiststranda mot Eforie Sud har fått sperregjerder og to barer, men søpla flyter på stranda, i havet og mot hovedveien. Eforie Nord virker overlatt til seg selv sammenlignet med gamle dager. Selv innfødte innrømmer dette. Den nye LIDL-butikken derimot er en vesignelse for både tilreisende og lokalefolkningen som vil ha gode dagligvarer. - EFORIE SUD er fortsatt et alternativ for deg som har fått nok av surret i Eforie Nord, men mange ble skremt bort denne sommeren av utesteder som serverte fordervet mat. Og kom på TV med tilhørende skandale.

Badestrendene fra Mamaia mot Navodari fikk ros og skryt på PROTV og i undersøkelser, og er blitt døpt VAMAIA for sine delvis ukommersialiserte strender, romslige og gode serveringssteder underveis -  og et prisnivå halvparten under naboen Mamaia. Men med  Bulevard Mamaia fra Mamaia til Navodari under heftig utbygging fra to felt til firefeltsvei midt i selveste høysesongen, har trafikkbildet i området vært et mareritt spesielt i helgene. Og det å komme seg til og fra strendene i Navodari har blitt en utfordring for bilistene.

Turistsommeren 2014 på den rumenske kysten går over i historien som "sommeren der mye var under forandring" - eller rettere sagt om vi skal være positive :under utbygging.
Mye vil stå ferdig sommeren 2015, men neppe alt som er lovet. De flotteste strendene her nede etter vår mening er fortsatt de uten hoteller og karaokebarer, som Vadu, Corbu og Tuzla. Og på disse har sommeren vært som den alltid er: Herlig!


Torgeir

Send direktemelding til Romaniareiser.com

PÅ PLAKATEN

This is our main page